Bağcılar Belediyesi
15
Mahmutbey, Bağcılar ve Kirazlı köyleri ile Papasköy çiftliğinin birleşiminden meydana gelen Bağcılar, İstanbul’un eski yerleşim yerlerinden biridir.
Osmanlı’nın son dönemlerinde bölgenin en büyük yerleşim birimlerinden olan Mahmutbey, nahiye olarak nitelendirilmişti. Mahmutbey nahiyesinin ilk ismi Kalfaköy’dür. 1914 yılında 300’den fazla nüfusu olan Kalfaköy’ün ismi önce Mahmudiye, daha sonra da Mahmutbey oldu. Kirazlı köyünün ilk ismi ise Aypah’tı. Aypah’tan çıkan kaynak suları Topkapı Sarayı ve şehirdeki çeşmelere su sağlıyordu. Eski bir köy olan Aypah’ın adı 1939’da Kirazlı oldu.
Güneşli köyüne gelince; aslında bölgede köy değil bir çiftlik bulunuyordu. Papasköy Çiftliği’ni bu denli meşhur yapan ise Süleymaniye Su Yolu’nun Aypah Kolunu oluşturan doğal kaynak suyunun buradan çıkmasıydı. Sonraki dönemlerde yaşayanların da ifade ettiği gibi bu suya, Dokuz Oluklu Ayazma adı veriliyordu. Papasköy Çiftliği ise 1939’da Güneşli ismini alacaktı.
Günümüz Bağcılar’ına adını veren bugünkü merkez yerleşim yerinin adı ise Osmanlı döneminde Yahudi Bergos (Yahudi Burgaz), Cuhûd Bergos (Cuhûd Burgaz) ve Çıfıtburgaz olarak anılıyordu. Cumhuriyetin ilk yıllarında köye Çiftburgaz da denildi. 1939 yılında ise buradaki köyün adı, üzüm bağlarının da çokluğu sebebiyle Bağcılar Köyü olarak değiştirildi. 1975 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Yeşilbağ ismini alarak belde belediyesi oldu. 1980 darbesiyle belediye lağvedildi ve tekrar Bağcılar ismi kullanılmaya başlandı. Bu arada Anadolu’dan büyük göçler alarak nüfusu hızla arttı. 3 Haziran 1992 tarihli ve 21247 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan kanunla ilçe oldu.
Bağcılar, 1924 yılında başlayan mübadele hareketiyle Yunanistan’dan göçen Türklere ikinci vatan oldu.
Daha sonra Bulgaristan’dan göçenlerin yanı sıra 1970’li yıllarda ivme kazanan Anadolu’dan İstanbul’a göç hareketiyle hızla gelişti. Günümüzde İstanbul’un en kalabalık ilçelerinden olan Bağcılar, nüfus yapısı açısından adeta bir Türkiye mozaiğidir.
1983 yılında Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde dünyaya gelen Özdemir, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldu.
İstanbul Kültür Üniversitesi’nde Yüksek Lisans eğitimini tamamlayan Özdemir, siyasete Bağcılar İlçe Gençlik Kollarında başladı. 2007 - 2013 yılları arasında da Bağcılar İlçe Gençlik Kolları Başkanlığı yaptı.
Ak Parti İstanbul İl Gençlik Kolları Başkanlığı Uluslararası İlişkiler Çalışma Grubunda görevinde yer alan Özdemir, Kasım 2013 yılında Gençlik Kolları İlçe Başkanlığı’ndan ayrıldı.
2014 yılında AK Parti’den Bağcılar Belediye Meclis üyesi seçilen Özdemir, bu dönemde AK Parti İstanbul İl Başkanlığı Teşkilatlanma ve Çevre Şehircilik ve Kültür biriminde görev yaptı. 2019 yılında yeniden İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclis Üyeliğine seçilen Özdemir, hâlen Ulaşım ve Trafik Komisyon Başkanlığı görevini yürütmektedir.
Özdemir, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı’nın sağlık sorunları nedeniyle görevinden ayrılmasının ardından Bağcılar Belediye Meclisi’nin 2022 yılı Nisan ayındaki toplantısında yapılan seçimde Meclis üyelerinin teveccühleriyle belediye başkanlığı görevine seçildi.
İngilizce bilen Özdemir, evli ve 2 çocuk babasıdır.
Abdullah ÖZDEMİR Sosyal Medya Hesapları
Bağcılar Belediyesi Telefon Numarası :02124100600
Bağcılar Belediyesi Fax Numarası :
Bağcılar Belediyesi Adresi :Güneşli Mahallesi Mahmutbey Caddesi No:97 34200 Bağcılar / İSTANBUL
Bağcılar Belediyesi Web sayfası :http://www.bagcilar.bel.tr/
Bağcılar Belediyesi E-Posta Adresi :belediye@bagcilar.bel.tr
Bağcılar Belediyesi Sosyal Medya Hesapları :