İmamoğlu Belediyesi
15
İmamoğlu ilçesini tarihi Adana ili ve Kozan kazasının zamanı içerisinde ele alınmalıdır. İlçe merkezinin oluşumu sonraki tarihlere rastlarsa da ilçeye bağlı köylerde yerleşimin zamanı daha öncelere kadar dayanmaktadır. Bu nedenle ilçenin tarihini bağlı köylerin Adana’nın ve Kozan’ın tarihinden ayrı tutmak doğru olmaz.
İmamoğlu ilçe merkezi Adana il merkezine 45 km Kozan ilçe merkezine 27 km mesafede olup Adana’dan Kozan, Feke, Saimbeyli ve Tufanbeyli’ye giden yol güzergahı üstünde bulunur. İlçenin bu coğrafi konumu bununla beraber ilçenin tarihini de etkilemiştir. İmamoğlu’nun en eski yerleşim kalıntıları Çörten köyü Pekmezci mahallesindeki Altınini kalıntıları ile Koyunevi köyünde bulunan mozaik kalıntıları, mağaralar ve eski küplerdir. Ayrıca Ufacıkören benzer biçimde çevre köylerde Örenler mevcuttur.
1965 fırka-i İslahiye vakasından sonrasında Kozan-Adana arasında emniyetli ulaşım sağlanması için yol güzergahı üstünde bir han ve hanın yanında güvenliği sağlayacak zabıta teşkilatının kurulması politikası neticesinde bu günkü İmamoğlu ilçe merkezi oluşmuştur. Ayrıca çevredeki köylerin oluşumu da gerçekleşmiştir. Kozan 1923-1926 yılları arasında vilayetlik yapmıştır.
1926 senesinde yeniden Adana vilayetine bağlı ilçe haline dönüştürülmüştür. İmamoğlu ilçesini bugünkü köylerinin çoğu Cumhuriyetin ilk yıllarında vardı ve Kozan’a bağlı köylerdi. Çevre köylerin Cumhuriyetin ilk yıllarında var olduğu tartışılmazdır. Ama İmamoğlu’nun ismi nereden geldiği ve nasıl olduğu hemen hemen belli değildir. İmamoğlu isminin deposu mevzusunda farklı rivayetler bulunmaktadır.
Bugünkü İmamoğlu ilçe merkezinin yerinde eskiden garipler mezarlığı bulunurmuş, çevredeki konar göçerler cenazelerini buradaki mezarlığa defnederlermiş, bu mezarlık vakit içinde kaldırılarak yerleşime açılmıştır. Bu bölgenin bununla beraber önceleri bataklık olduğu ve bolca oranda sivrisinekten ötürü sıtma hastalığı olduğundan yerleşime açılmadığı, sadece yol güzergahı konumu nedeniyle geliştiği rivayet edilmektedir. İmamoğlu ismini “kör imam” lakabıyla anılan bir kişini toroslardan doğan çepelce deresi üzerinde konulan köprü başlangıcında inşa etmiş olduğu han olan konaklama yerinden aldığı söylenmektedir.
Bugünkü ilçe merkezinde toroslardan dünyaya gelen çepelce deresinin üstünde bulunan köprü başı konaklama yeri olarak bir hanın bulunduğu rivayet edilmiştir. Bu rivayet Kozan ile Adana içinde doğru kabul edilmiştir. İmamoğlu ilçe merkezi boş alan olduğu için devlet tarafından iskana uygun bölge olarak belirlenmiştir. Anadolu dışından gelen Türk asıllı göçmenlere tahsis edilmiştir. Bu yüzden 1936 senesinde Romanya’dan gelen göçmenler ilçeye bağlı Koyunevi, Yazıtepe ve Ayvalı köylerine yerleşmişlerdir. Ayrıca 1938 senesinde gelen göçmenlerde bu günkü ilçe merkezinin bulunduğu yere hükümetçe yerleştirilmişlerdir. Daha sonra Ceyhan ve Kozan ilçelerinde bulunan Romanya göçmenleri de İmamoğlu’na taşınmışlardır.
İmamoğlu Romanya ve Bulgaristan’dan gelen göçmenlerin ve muhit ilçe ve köylerden gelen yerli halkın yerleşmesiyle Koyunevi köyünün bir mahallesi olmuştur. Koyunevi köyünün mahallesi iken 1940 senesinde köy tüzel kişiliğine kavuşmuştur. İmamoğlu köyü kurulduktan sonrasında bir albeni merkezi haline gelmiş ve 1945 yılında İmamoğlu pazarı kurulmuştur. 1946 yılından itibaren göçer yörükleri ile yöre köylerde barınan yarı göçebe hayatı yaşayan aşiretler de İmamoğlun’u konut tutmuştur. 02/10/1949 tarihinde daimi asayiş karakolu olarak jandarma teşkilatı kurulmuştur. 1950 yılında Bulgaristan’dan gelen Türk asıllı göçmenler iskan edilmişlerdir. 30/07/1959 tarihinde nahiye teşkilatı statüsüne kavuşmuştur. 1964 yılında belediye teşkilatı kurulmuştur.
01.04.1974 senesinde Adana İli İmamoğlu ilçesi Saygeçit mahallesinde hayata merhaba dedi. İmamoğlu Lisesini 1995 senesinde tamamlamış oldu. Çiftçilikle uğraşmaktadır. Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanlığı görevine 20.12.2014 tarihinde seçilerek başladı. Cumhuriyet Halk Partisi Tarafından 31 Mart 2019 yerel seçimler için , İmamoğlu Belediye Başkan adayı olarak 14 Kasım 2018 tarihinde aday yayınlandı. Seçimler cevabında 31 Mart 2019 tarihinde İmamoğlu Belediye Başkanlığı'na seçildi. 10 Nisan 2019 tarihinde Mazbatasını alarak ,İmamoğlu Belediye Başkanlığı görevine başladı. Evli ve üç çocuk babasıdır.
Kasım Karaköse Sosyal Medya Hesapları
İmamoğlu Belediyesi Telefon Numarası :03228921717
İmamoğlu Belediyesi Fax Numarası :
İmamoğlu Belediyesi Adresi :Tuna, 01700 İmamoğlu/Adana
İmamoğlu Belediyesi Web sayfası :http://www.imamoglubelediyesi.bel.tr/
İmamoğlu Belediyesi E-Posta Adresi :
İmamoğlu Belediyesi Sosyal Medya Hesapları :