Tire Belediyesi
15
Tire, çağlar boyu zengin coğrafyasının sağladığı olanaklarla birçok uygarlıklara sahne olmuştur. Bunlar Hitit, Frigya, Lidya, Pers, Helen, Roma ve Bizans dönemleridir. Ancak özellikle Türklerin Tire'yi ele geçirmesinden sonra Tire'de çok zengin tarihi ve kültürel bir birikim sağlanmıştır. Tire, tarihçi Pachmeres'in deyimi ile "Keşişler Yöresi", Şerafeddin Zafernamesi'nde "Rum'un Meşhur Kenti", Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde "Şehr-i Muaz-zam Tire" olarak adlandırılan bir beldedir. Katip Çelebi (1608-1656) Tire'yi "Eski Taht Şehri" olarak nitelendirirken, 1908 Aydın Vilayeti Salnamesi'nde ilçe "Ulemalar Yatağı" olarak geçmektedir.
Tire'nin ne zaman kurulduğu kesin olarak bilinmemektedir. Bununla beraber M.Ö. 2000 yıllarında adının geçtiği ve Hititler dönemine kadar uzanan kaynaklarda adının Hisar-Kale anlamına gelen Tyhra, Thira, Thyroıon, Apeteria, Teira ve Roma döneminde şehir anlamına gelen Arkadiapolis adıyla geçtiği görülmektedir. Hitit arşivi belgeleri Kadeş Savaşı'na katılanları sayarken Turşalardan (Tirha) söz etmektedir. Frigyalılar döneminde Heraklid Sülalesinin egemenliği altına giren Küçük Menderes Vadisinde bu dönem Frig Krallığının yıkılması ile son buldu. Tarihi kaynaklardan bu döneme ait hiçbir bilgi edinilememekte ve dolayısıyla bu tarihler karanlık olarak kalmaktadır. Lidya Devletinin ünlü krallarından Gieges'in Tire'de görev yapması da yörenin önemini arttırmıştır. Daha sonra Thomos (Bozdağ)'dan inen Faktalos (Sart Deresi) çayının altın rezervleri Lidya'yı zengin bir ülke yapmış ve dünyadaki ilk madeni sikke burada basılmıştır. Lidyalılardan sonra MÖ 650'li yıllarda Pers egemenliğine giren Tire, kısa bir süre sonra tekrar Lidya'ya bağlanmıştır. Lidya Kralı Krezüs'ün döneminde yeni ve büyük bir uygarlık ile büyük zenginlik oluşturulmuştur. Sonraki dönemlerde Tire Romalılara geçmiş, bu dönemde de Anadolu'nun en seçkin şehri konumunu sürdürmüştür. Bu dönemde Tire bir Hristiyan şehri haline gelmiş ve birçok yerde kiliseler ve ayazmalar yapılmıştır. Bu dönemin eserlerinden Halkapınar köyündeki II. Teos'un anıtsal mezarı dikkate değer bir örnektir.
22 Ağustos 1985 tarihinde Tire'de dünyaya gelen Hayati Okuroğlu, ilk ve orta öğrenimini Tire'de tamamladıktan sonra, Dumlupınar Üniversitesi İthalat - İhracat, Anadolu Üniversitesi İşletme, Ege Üniversitesi İktisat, Anadolu Üniversitesi Yerel Yönetimler bölümlerinde eğitim aldı ve şu anda da İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi son sınıf öğrencisidir.
Lisans eğitimi sürecinde mali müşavirlik mesleki stajını tamamlamak üzere iş hayatına atılan Okuroğlu, merkezi Tire'de bulunan Okuroğlu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirlik Limited Şirketi'nin kurucusudur.
Mesleki alandaki bilgi ve tecrübelerini gençlere aktarmak amacıyla Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksek Okulu'nda öğretim görevlisi olarak mesleki alanında eğitim vermektedir.
Cumhuriyet Halk Partisi Tire Gençlik Kolları'nda başlayan siyasi hayatı, gençlik kolları başkanlığı, parti okulu eğitmenliği, ilçe başkan yardımcılığı, Millet İttifakı (İYİ PARTİ) seçim koordinasyon ve İlçe başkanlığı gibi görevlerle devam etmiştir.
31 Mart 2024 seçimlerinde belediye başkan adayı olan Hayati Okuroğlu, seçimi kazanarak 5 Nisan 2024'te mazbatasını almış ve Tire Belediye Başkanı olarak göreve başlamıştır.
Hayati OKUROĞLU Sosyal Medya Hesapları
Tire Belediyesi Telefon Numarası :02325121059
Tire Belediyesi Fax Numarası :02325112077
Tire Belediyesi Adresi :Cumhuriyet Mahallesi, 29 Ekim Cad. No: 19 Tire / İZMİR
Tire Belediyesi Web sayfası :https://www.tire.bel.tr/
Tire Belediyesi E-Posta Adresi :tirebel@tire.bel.tr
Tire Belediyesi Sosyal Medya Hesapları :