Şuhut Belediyesi
15
Bugünkü Şuhut, Truva Savaşları sonunda Trakyalı, Makedonyalı ve Ahiyalı birlikleriyle bölgeye gelen Akomas tarafından "Synnada" adıyla MÖ 1180'de kurulmuştur. Daha sonraki yıllarda ise Synnada'nın önce Lidya, daha sonra da Pers hâkimiyeti altına girdiği görülmektedir. Hatta Perslere sığınan Atinalı ünlü komutan Alkibiyedes MÖ 404 yılında bugünkü Balçıkhisar Kasabası sınırları içerisinde yer alan "Melisse" çiftliğinde ölmüştür. Daha sonraki yıllarda Antik Romalılar ve Bizanslıların egemenliğine girdiği bilinmektedir. Bizans döneminde "cfut" olan adı ise değişikliğe uğrayarak önce "çıfut" olmuştur.1- Şuhut 1219 dan önce de hatta 1150 den önce de Türk ve İslam Yurdudur. Şuhut Adı Şeyh Şuhudi Ömer Efendiye, izafeten Şuhut'a verilmemiştir. Şuhut'a izafeten Şeyh Ömer Efendiye Şuhutlu manasında Şuhudi denmiştir. 2- Akan ya da Akhan adında Türk boyu yoktur. Muhtemelen matbaa ya da harf hatası nedeniyle yeni bir boy icat etmenin de lüzumu yoktur. Şuhut Halkı Akhun'lara bağlı KHALAÇ= HALAÇ Boyundandır. Khalaç= Halaç'lar koyunculukla geçimlerini sağlayan Orta Asya'nın güneyinde kuzey Azerbaycan- İran (kum kentinin bulunduğu) Halacistan ve Afganistan'daki Türkistan olarak bilinen bölgede devletler kurmuş,diğer bir kısmı 1500 yıllara kadar yenidelhi başkent olmak üzere Hindistan'ı yönetmiş, Hindistandakiler yine bir Türk boyu olan Çağatay Türkleri tarafından devletleri yıkılmış, İran ve Afganistandakiler yine bir Türk boyu olan Avşarlar tarafından yıkılarak yerine Avşar Hanedanlığının kurulmasından sonra bir kısmı İrandan Hakkari, Malatya yoluyla Anadolu topraklarına dağılmışlardır. Kaşgarlı Mahmut divanı lügati Türk'te Kalaç'ın aç kal, aç kalasın anlamında ilenme ilenç sözü olarak söylendiğini belirttiği çağ yayınlarınca basılan İslam tarihinde ifade edilmektedir. İran ve Arap tarihçiler Kalaç'ı khalaç olarak yazdıkları bununda zamanla Anadolu ağzından düşerek Halaç a dönüştüğü, Halac'ı Mansur'un da aynı boydan olduğu belirtilmektedir.
Türk Kurtuluş Savaşında Şuhut, kısa süre de Atatürk'ü ve dolayısıyla da başkomutanlık karargahına ev sahipliği yapmıştır. Şuhut, 1862'de bir deprem geçirdi ve binaların yarısı ile bazı tarihi anıtlar yıkıldı. Şuhut 1884 yılında bucak oldu. 1896 yılında köy, 1912 yılında yeniden bucak olmuştur. Şuhut'ta belediye teşkilatı bucak düzeyinde 1913 yılında kurulmuştur. Şuhut 1946 yılında ilçe olmuştur.
Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesine bağlı Balçıkhisar kasabasında 21.04.1956 tarihinde doğmuştur.
İlk ve orta öğrenimini Şuhut’ta Lisans eğitimini ise Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde tamamlamıştır. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünden Tarih Anabilim Dalında Yüksek lisans derecesi almıştır. Gençliğinden itibaren farklı spor dallarıyla ile profesyonel anlamda ilgilenmiş, Şuhut Spor ’da futbol kariyeriyle başlayan sportif hayatı, voleybol, masa tenisi ve bilardo gibi çeşitli branşlarda dereceler alarak devam etmiştir. İyi derecede Osmanlıca ve Arapça, orta düzeyde Fransızca bilmektedir.
Öğretmenlik meslek hayatı Şuhut’ta başlamış sonrasında Isparta, Kastamonu ve Afyonkarahisar’da devam etmiştir. Devlet okullarında öğretmenlik ve idarecilik kademelerinde bulunmuş ve özel okullarda koordinatör müdür olarak görev yapmıştır. Mesleki Kariyerinin büyük bölümünü idarecilik yaparak geçirdiği için idarecilik konusunda deneyim sahibidir. Şuhut’un mevcut durumu, geliştirilmesi gereken yönlerini tespit etme ve alınacak aksiyonları belirleme konusunda deneyimlerinin büyük bir katkısı olmuştur. Meslek hayatı boyunca insanları yakından tanıma fırsatı bulduğu için onların talepleri, beklentileri ve geleceklerini inşa etmeleri hususlarına oldukça aşinadır. Liderlik ve rehberlik hususunda günceli yakından takip etmektedir. 2024 Yerel Seçimlerinde şehrine hizmet için milletimizin teveccühüyle Şuhut Belediye Başkanı seçilmiştir.
Muhittin ÖZAŞKIN Sosyal Medya Hesapları
Şuhut Belediyesi Telefon Numarası :02727182001
Şuhut Belediyesi Fax Numarası :02727181056
Şuhut Belediyesi Adresi :Pazar Mh. Cumhuriyet Cd. Şuhut Belediye Başkanlığı Binası. 03800 Şuhut/Afyonkarahisar
Şuhut Belediyesi Web sayfası :https://suhut.bel.tr/
Şuhut Belediyesi E-Posta Adresi :iletisim@suhut.bel.tr
Şuhut Belediyesi Sosyal Medya Hesapları :