Saimbeyli Belediyesi
15
Saimbeyli: dört bir yana dağlarla çevrili, Orta Toros dağları içinde, Adana ilinin diğerlerine nazaran daha geri kalmış bir ilçesidir. Bunun sebebi: burada, zamanı süreç arasında Ermenilerin yaşamış olmaları, reha mücadelesi cevabında ise, yeniden Ermeniler tarafından tamamen yakılıp yıkılarak harap edilmesidir. Yani, burada eskiye dönük hiç bir mimari kalmamıştır. Günümüzde, Saimbeyli, tekrar ulaşımı zor, fakat kiraz bahçeleri ve yaylalarıyla ehemmiyet kazanan bir yöremizdir.
Yörenin denizden yüksekliği: 1050 metredir. Yüzölçümü ise, 1175 km. Karedir. Bölgenin en mühim akarsuyu: Göksu ırmağıdır. İlçenin üçü merkeze bağlı olmak üzere toplam yirmi beş Mahallesi vardır.
Nüfus ; 2013 sayımlarına bakılırsa ilçenin toplam nüfusu 16.572 dir. Bunun 8.563 kişisi erkek, 8.009 kişi kadın nüfus olarak sayılmıştır.
Bölgenin iklimi: Bölgede Akdeniz ve İç Anadolu bölgesinin karasal iklimi hakimdir ve buna bağlı olarak: kışları sert ve soğuk, yazları serin ve yağışlı geçer.
ULAŞIM:
Bağlı bulunduğu Adana il merkezine, 156 km. Uzaklıktadır. Yani: Adana ilinin en uzak ilçesidir ve hatta, buraya uzak yörelerden gelenler, Adana üstünden değil, Kayseri üzerinden ulaşmayı da düşünürler. Evet, Saimbeyli-Feke arasındaki uzaklık: 34 km. Saimbeyli- Tufanbeyli arasındaki uzaklık: 39 km.Dir
TARİHİ:
Bölgenin eski adı: “Haçin” dir. Bu ismin: Anavarza Beyliğinden geldiği ve Bey Torya’nın oğlu olduğu düşünülmektedir.
Saimbeyli ile alakalı ilk detayları, İlçeyi ziyaret eden seyyahlar ve araştırmacılardan öğrenmekteyiz. V.Langlois (1852 -1853), Rahip Alishan (1800’lü yılların sonu), W. M.Ramsay (1800’lü yılların sonu), F.X.Schaffer (1900’lü yılların başı), C.Texier (19. Y.Y ilk yarısı) şeklinde seyyahlar Saimbeyli’yi ziyaret etmiş ve ilçenin ekonomik ve sosyal yaşantısının yanısıra tarihsel dokusu ile ilgili bilgiler de vermişlerdir. İlçe 1800’lü yıllardan itibaren bu seyyahlarca Hadchin, Hadjine, Hacın, Hadschin ve Haçin olarak adlandırılmıştır. W. M. Ramsay ise ilçenin Roma ve Bizans Dönemleri’ndeki adının Badimon olduğunu yazmaktadır. Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Y.Doç.Dr.K.Serdar Girginer tarafınca yürütülen “Adana İli ve Çevresi Arkeolojik Yüzey Araştırmaları Projesi” kapsamında ilçenin 2003 yılında fazlaca kapsamlı ve titiz bir çalışmayla arkeolojik kültür envanteri çıkarılmış ve ilçeyle alakalı ilk ilmi sonuçlar elde edilmiştir. Bu emek vermeden elde edilmiş veriler ışığında İlçe tarihinin Roma Dönemi’ne kadar uzandığı tespit edilmiştir. Bu çalışmada İlçede Roma, Bizans ve Ermeni Dönemi yerleşmelerine ilişik pek çok anıtsal eser tespit edilmiş ve İlçenin varlıklı kültürü Arkeolojik literatüre kazandırılmıştır.
Haçin isminin Ermenice olduğu söylenmektedir. Bir zamanlar Kilikya bölgesinden çıkıp gelen Ermeniler buraya yerleşmişler ve yüzyıllarca Türklerle beraber yaşamışlardır. Ancak: I. Dünya savaşı başlarında sık sık isyan çıkaran Ermeniler, Osmanlı yönetimi tarafınca, Suriye içlerine sürgün edilirler. Ancak, daha sonraki süreçte gerek otorite boşluğu ve gerekse Fransızların yöreyi işgal etmeleri üstüne, bu Ermeniler yine bölgeye gelirler ve bu kez, bölgede dehşet saçarak Türk ve Müslüman kıyımına başlarlar.
Yöre: 18 Ekim 1920 tarihinde, Kaymakam Saim Bey ve Yüzbaşı Doğan tarafınca, Fransız işgalinden kurtarılmıştır.
1928 yılına gelindiğinde ise, Haçin olarak isimlendirilen yerleşim, günümüzdeki yerine taşınmıştır. Çünkü: Kurtuluş savaşının arkasından, yerleşim yerinde girilecek ne bir ev, ne bir büro benzer biçimde yapı kalmamıştır. Bunun üstüne, ilçe merkezi, geçici olarak, Gürleşen köyüne alınır. 1 Nisan 1923 tarihinde ise, bu kere Rumlar köyüne yerleşilir. 30 Aralık 1923 tarihinde ise, Haçın adı, milis komutanı olarak görev yapan Saim Bey’in ismi verilerek, Saimbeyli olarak tekrar değiştirilir. Rumlu köyünün ismi ise, yine milis komutanlarından Doğan Beyin ismine atfen “Doğanbeyli” olarak değiştirilir. 1929 yılına gelindiğinde ise, Saimbeyli, reel yerine göç eder. Halen, günümüzde ilçe merkezinde Saimbey’in bir heykeli bulunmaktadır.
Binlerce yıllık zamanı geçmişi nedeniyle, bugün Saimbeyli ve mahalleleri sınırları içerisinde ;
Arkeolojik Sit alanı, tarihi askeri alan ve yapılar, dinsel ve kültürel yapı olmak üzere toplam 106 tane Tescili yapılma yapı ve eser bulunmaktadır.
Henüz Araştırma ve tescil edilmemiş bir çok yapıt bulunmaktadır.
Mahmut DAL Sosyal Medya Hesapları
Saimbeyli Belediyesi Telefon Numarası :03227612126
Saimbeyli Belediyesi Fax Numarası :3227612112
Saimbeyli Belediyesi Adresi :İslam Mah. Şehit Ufuk Çınar Cd. No:3/202 Saimbeyli /ADANA
Saimbeyli Belediyesi Web sayfası :https://www.saimbeyli.bel.tr/
Saimbeyli Belediyesi E-Posta Adresi :iletisim@saimbeyli.bel.tr
Saimbeyli Belediyesi Sosyal Medya Hesapları :