Orta Belediyesi
15
Orta İlçesinin müessese zamanı kati olarak bilinmemekle beraber, kuruluşunun M.Ö.3000'li yıllara kadar uzandığı; Hititler, Patlakonyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Danişmentliler ile Türkmenlerin bölge üzerinde hâkimiyet kurduğu, ondan sonra Osmanlı topraklarına katıldığı bilinmektedir. İlçemizde meydana getirilen kazılar sonucunda çıkan Hitit çağlarına ilişik küp mezarlar ve yapı taşları Çankırı Müzesinde sergilenmektedir. Kazılar esnasında ortaya çıkan su kanalları, toplu halde bulunan insan iskeletleri, mezarlar, ev temelleri ile Karaağaç Yaylasındaki ören şehri denilen harabeler, Kalfat Yaylasındaki yıkık harabeler ve Kayılar arazisi içindeki kartal kaya kalesi şeklinde yerlerin bulunuşu, İlçenin ve çevresinin çok eski çağlarda kurulduğunu ve o çağlardan beri yerleşim yeri olduğunu göstermektedir. İlçeye bağlı köylerin bazılarının adlarının Kayı, Dodurga, Bayındır, Yuva, Büğdüz ve Salur gibi Oğuz Türkleri'ne bağlı boy adları oluşu Türk boylarının buralara yerleştiklerinin ispatıdır. İlçenin eski adı Karî Pazarı olup (okuyanların toplandığı yer) halk içinde Karapazar olarak bilinir. Eski tapu kayıtlarında ve şer’î mahkeme ilamlarında "Kari Pazar Naibine" konuşması kullanılmıştır. Kar’î’nin lügat manası okuyan, inceleyen, Kur’an-ı Kerimi kaidesine göre okumasını bilen kişi anlama gelir. Karipazar ise Kur’an okuyanların toplantı yeri manasına gelir. Şimdiki İmam Hatip Lisesinin şark kısmında bir medrese ve caminin olduğu burada Arapça, Farsça, Kur’an-ı Kerim ve dini ilimlerin okutulmuş olduğu tanınmaktadır. Adı geçen yerde hala bir türbe (Osman Dede Türbesi) ve türbenin yanında caminin ve medresenin temelleri bulunmaktadır. (Caminin temeli bulunup aynı konuma yeniden Osman Dede Camii inşaa edilmiştir). Sonraları İlçenin ismi Ortaköy olarak değiştirilmiş, 19.06.1957 tarih ve 7033 sayılı Kanunla İlçe olmasına Bakanlar Kurulunca karar verilmesi ve 01.04.1959 tarihinde İlçe olmasıyla beraber “Orta” olarak düzenlenmiştir. Bu ismin verilmesinde İlçe Merkezinin İlçeye bağlı olan köylere ve kasabalara mesafesinin yaklaşık bir uzaklıkta olması müessir olmuştur. İlçeye bağlı 5 Belde, 22 Köy ve 19 Mahalle bulunmaktadır.
02.12.1976 Çankırı ili Orta ilçesi Merkez doğumluyum. İlk, Orta ve Lise öğrenimimi Orta İlçesi Merkezinde tamamladım. 14.10.2002 tarihinde Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesinden mezun oldum. 2008 Yılında kısa devre olarak Kütahya ve İzmir illerinde Vatani görevimi tamamladım.
İş Hayatıma,
01.09.2003 tarihinde S.M. Mali müşavirlik Stajına başlayarak 31.08.2005 tarihinde Ankara İlinde S.M. Mali Müşavir Mevlüt ÖZKAN ve Şahiner S.M. Mali Müşavirlik Danışmanlık Ltd. Şirketinde stajımı tamamladım.
Daha sonra S.M. Mali Müşavirlik imtihanını kazanarak 04.07.2007 tarihinde S.M. Mali Müşavir oldum ve Orta İlçe Merkezinde kendi adıma S.M. Mali Müşavirlik ve Danışmanlık Büromu açarak halen faaliyetime devam etmekteyim.
Sivil Toplum Kuruluşları görevlerim,
14.12.2009 tarihinde Osman DEDE Hz. Külliyesi Cami Yaptırma ve Yardımlaşma Derneği Başkanlığına seçildim ve Belediye Başkanı olunca bıraktım.
2009-2012 yıllarında Ortalılar Derneği Başkan Yardımcılığı görevinde bulundum.
2010-2013 yılları içinde Çankırı S.M. Mali Müşavirler Odasında Disiplin Kurulu Üyeliği yaptım.
2010-2013 yıllarında 22. Dönem Milletvekili Çankırı Pr. Dr. Hikmet ÖZDEMİR’in kurucusu ve başkanlığını yapmış olduğu İnsanlığa Hizmet Vakfı Orta Temsilciliği görevinde bulundum.
Bayram Yavuz ONAY Sosyal Medya Hesapları
Orta Belediyesi Telefon Numarası : 03766151006 - 1057
Orta Belediyesi Fax Numarası :03766151224
Orta Belediyesi Adresi :Cem Sultan, Cumhuriyet Cd. 42/2, 18800 Orta/Çankırı
Orta Belediyesi Web sayfası :https://www.orta.bel.tr/
Orta Belediyesi E-Posta Adresi :info@orta.bel.tr
Orta Belediyesi Sosyal Medya Hesapları :