İspir Belediyesi
15
İSPİR İLÇEMİZ TARİHİİspir’in bulunmuş olduğu Çoruh boylarının tarih çağı M.Ö IX.çağ sonlarında başlamaktadır. .M.Ö 680 yıllarında Saka Türkleri Kafkas Dağlarını aşarak Anadolu’da görülmeye başlar. M:Ö.665 yıllarında Saka Türklerinden Saperler Çoruh boylarına yerleşir .Malatyalı tarihçi Anabasis bu bölgedeki kabileden İspiritis diye bahsetmektedir.M.Ö.519 senesinde Pers İmparatoru I.Daryus zamanında Saperler Pers hakimiyeti dibine; M.Ö.140 yıllarında Sakaların Pam oymağından çıkan Küçük Arsaklılar Devleti’nin eline geçer.Romalıların Anadolu ve Suriye’yi fethe çalıştığı sıralarda İspir bölgesi Arsaklılar ve Romalılar içinde el değiştirir. M.S.665 yıllarında İslam Araplar Erzurum bölgesini alınca İspir 300 sene boyunca Arapların idaresinde kalır. (Emeviler,Abbasiler) X. Yüzyılında Abbasilerin zayıf düşmesinden istifade eden Bizanslılar bölgeyi hakimiyetleri altına 1049 yıllarında Büyük Selçuklu komutanlarından İbrahim Yınal Hasankale Savaşından sonrasında İspir bölgesini ele geçirir. Ancak bölge tam anlamıyla Büyük Selçuklu Devleti’ne bağlanamaz. 1071Malazgirt Savaşı’ndan sonrasında İspir ve çevresi tamamen Müslüman Türklerin eline geçer.Anadolu Selçuklu Devleti yıkıldıktan sonra çeşitli devletlerin himayesi altında kalan İspir bölgesi 1401-1502 yılları arasında Akkoyunlular’ın himayesinde kalır.Nihayet Eylül 1514 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı topraklarına Birinci Dünya Savaşı döneminde İspir ve çevresi 1916 –1918 yılları içinde Rus işgali ve Ermeni mezalimine uğramış;25 Şubat 1918’de Kazim Karabekir Paşa komutanlığında 1.Kafkas Kolordusuna bağlı birliklerce vatan topraklarına katılır.
1970 yılında Erzurum İspir Kaynakbaşı Mahallesi’nde doğdu.
Aile büyükleri hâlen Kaynakbaşı Mahallesi’nde ikamet etmektedir.
İlk ve ortaöğrenimini Ankara’da tamamladı.
1993 yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesinden mezun oldu.
Aynı tarihte sunumunu ve koordinatörlüğünü yaptığı “Türkü-Şiir Türkiye” Kültür-Sanat Topluluğu’nu kurdu.
Yurt içi ve yurt dışı çok sayıda organizasyonda yer aldı.
Şiiri sevdirmek ve daha geniş kitlelere ulaştırmak adına ulusal televizyon kanallarında programlar yaptı.
“Stadyumlarda on binlere şiir okuyan adam” olarak adlandırılmaya başlandı.
“Çanakkale’den Çankaya’ya Özgürlüğe Giden Yol” ve “Fotoğraflarla Necip Fazıl” belgesel kitaplarını yayımladı.
2002 yılında ilk şiir kitabı “Mavi Gül”ü, 2014 yılında ise ikinci şiir kitabı olan “Gelmedin”i çıkaran şairin 2015 yılı içerisinde günümüz ses sanatçılarının da yer aldığı, sözleri yine kendisine ait olan “Biz Türkiye'yiz” isimli çalışması hâlen seçkin kitapçılarda şiir severlerin beğenisine sunulmaktadır.
“Uzun Yürüyüş, Aşkı Vatan Cumhuriyet, Aşk-ı Vatan Aşk-ı Türkçe (TDK), Türkülerde Türkçemiz, Dilimizin Kandilleri, 7'den 70'e Biz Türkiye'yiz” projelerinin sahibidir.
Hâlen 150 kişiye kadar varabilen Genel Sanat Yönetmenliğini kendisinin yaptığı “BİZ TÜRKİYE'YİZ” sahne gösterisi ile Anadolu'nun dört bir yanında programlarını yapmaya devem eden Ahmet Coşkun, Uluslararası Avrasya Kültür Sanat Derneğinin başkanlığını yapmaktadır.
Ankara’da uzun yıllar fırın işletmeciliği yaptı.
Hâlen AC MEDYA bünyesinde kültür-sanat faaliyetlerini yürütmekte, yurt içi ve yurt dışında organizasyonlar yapan PÜM (Proje Üretim Merkezi) Ajansın sahibi ve BEMSAŞ Eğitim Kurumlarının ortağı ve yönetim kurulu üyesidir.
1990 yılında “Dadaşa Çağrı” gazetesini çıkarmaya başladı.
1990-1993 yılları arası Bolu Ülkü Ocakları yönetim kurulu üyeliği ve il başkanlığı yaptı.
1994-1996 yılları arası öğretmenlik görevinde bulundu.
1996-1998 arası TBMM’de müşavirlik yaptı.
Milliyetçi Hareket Partisi organizasyonlarında (Nefes Nefes Anadolu, Aşk-ı Devlet, Aşk-ı Vatan, Davet, Biz Türkiye’yiz, Bir Milletin İstiklale Yolculuğu vb.) projelerin yapımcısı ve uygulayıcısı oldu.
7 Haziran 2015 seçimleri Milliyetçi Hareket Partisi seçim müziklerini (Biz Türkiye’yiz, Selam Anadolu’ya, Haydi Geç Harekete, Vur Mührünü MHP’ye) ve 18 Haziran 2018 genel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi seçim müziği ve TV reklam filmi “DAVET”i hazırladı.
Ankara İspir ve Pazaryolu Vakfı (İSPAV) kurucularındandır ve yönetim kurulu üyesidir.
İstanbul İspir Pazaryolu Dernekleri Birliği (İSPADER) yönetim kurulu üyesidir.
Ankara Erzurum Dernekler Federasyonu (ERDEF) Başkanvekilidir.
Ankara Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EKO AVRASYA) Başkanvekilidir.
Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı ve Dünya Genç Türk Yazarlar Birliği üyesidir.
Milliyetçi Hareket Partisi / Cumhur İttifakı İspir Belediye Başkanıdır.
Ahmet Coşkun Sosyal Medya Hesapları
İspir Belediyesi Telefon Numarası :04424513092
İspir Belediyesi Fax Numarası :04424512828
İspir Belediyesi Adresi :Yukarı Mahalle, 25 Şubat Caddesi, Yeni Belediye Sarayı, Pk.25900, İspir, ERZURUM
İspir Belediyesi Web sayfası :www.ispir.bel.tr
İspir Belediyesi E-Posta Adresi :ispir@ispir.bel.tr
İspir Belediyesi Sosyal Medya Hesapları :