Horasan Belediyesi
15
Horasan, Doğuyu Batı`ya bağlayan eski ipek yolu üstünde bulunan ve M.Ö. 4000 yılına kadar uzanan bir geçmişe haiz olup, Büyük Roma, Asur, Uranu, Med, Pers Devletlerinin istilalarına uğramış, milattan sonraki dönemde ise, Sasani, Arap ve Bizans hakimiyetinde kalmıştır. 1071 Malazgirt Savaşıyla birlikte Selçukluların Bizans, Gürcü ve Ermeni krallıklarına karşı kati üstünlükleri Doğu Anadolu` nun zaptı başlamış oldu. Bu süreçte İran Horasan` ından gelen Türk topluluklar, o zamana kadar ismi ÜSKÜHAT olan yere Horasan adını vererek yerleştiler.
Erzurum ve civarında Osmanlı hakimiyeti 1514 yılında meydana getirilen Çaldıran Seferiyle kurulmuş ve Horasan, Erzurum Sancağı Pasinler Kazasına bağlı 16 köyden ibaret bir Osmanlı Nahiyesi olmuştur. 1877-1878 Osmanlı-Rus harbi esnasında, Ahmet Muhtar Paşa kumandasındaki ordu her ne kadar kısmi başarılar elde ettiyse de Horasan - Köprüköy - Pasinler hattı Rus işgali altına girdi ve ordu Erzurum hattına çekildi.
1917 senesinde Rusya`da olup biten ihtilal üzerine Rus`lar, işgal ettikleri bölgeleri Ermenilere bırakarak bölgeden çekildiler.Rusların çekilmesinden sonrasında Doğu illerini kurtarmak suretiyle harekete geçen ordumuz, Kazım Karabekir Paşa komutasında 12 mart 1918 de Erzurum` u kurtarmıştır. Horasan` ın Ermeni zulmünden kurtuluşu ise 25 mart 1918’dir. Horasan İlçesi, Cumhuriyet devrinde Pasinler İlçesine bağlı Zanzak (Akçataş) nahiyesinin bir köyü iken 1940 yılında bucak merkezi şimdiki Horasan` a nakledilmiş ve 30 köy bağlanmıştır. 4 Aralık 1953` de 6191 sayılı kanunla ilçe olmuştur.
Horasan bununla beraber Ahmet Yesevi ocağı olarak anılmayı hak etmiş bir ilçemizdir. Topraklarında Ahmet Yesevi ocaklarından yetişip Anadolu`ya gelmiş bir oldukca fütüvvet ehlini barındırır. Horasanın tarihi M.Ö. 4000 yılına kadar dayanmaktadır. Büyük kavimlerin geçiş yolu güzergahında olduğundan Asurlular`dan Perslere, Romalılardan Selçuklulara, Osmanlılarsdan Türkiye Cumhuriyetine bir oldukca zamanı vakası bünyesinde barındırır. Horasan`da ki en mühim zamanı kalıntı Yazılıtaş köyünün yakınındaki "Urartu Kitabesidir".Kaya üzerine dikdörtgeniş içerisinde yazılan bu kitabe,günümüze kadar tahrip olamadan gelmişitir.Kitabe Urartu kralı Menva`nın Diavhi ülkesine yapmış olduğu sefer anlatılmaktadır.
Horasan`da ziyaret bölgeleri olarak Ahmet Efendi, Güreşken Baba, Hasan Dede, Horasan Baba, Huykesen Baba,Karaşeyh, Kuzuçam Baba, Eskici Baba, Sanamer ( Hacı Ahmet baba) baba,Veli Baba , Postlu Baba, Şeyh Ocağı,Kubbeli ziyareti gibi önemli tarihiziyaret yerleri vardır.
45250 nüfus yoğunluğuna haiz olan Horasan;Erzurum`un birinci büyük ilçesi konumundadır.1650 rakımda ve Aras nehri yakınında bulunan ilçemiz Kara ve Demiryolu ulaşımı açısındanbölgenin yol ayrımı konumunda olan tek ilçesidir. Horasan; Erzurumun Kars, Ağrı ve Ardahan illleri ile komşu olan ve Erzurum, Ağrı, Kars yol ayrımı üstüne kurulu olduğu için jeopolitik yönden Erzurumun en iyi ilçelerinden biridir.
Horasan`da bulunan bir çok devlet dairelerin misafirhanesi bulunmaktadır. Horasan`a yolu düşen yabancıların konaklaması için oteller ve öğretmen evi bulunmaktadır. Turizim amaçlı olmayan bu oteller yerli halk tarafından orta düzeyde işletmelerdir.
Abdülkadir Aydın, 1961 tarihinde Erzurum’un Horasan ilçesi Aras nahiyesinde hayata merhaba dedi. İlkokulu Horasan İnkılap İlkokulunda, ortaokulu Aras Ortaokulunda, liseyi ise Horasan Lisesinde bitirdi. 1983 yılında kendisine ilişik şirkette iş hayatına başlamış olan Aydın, 2014 VE 2019 mahalli seçimlerde Horasan Belediye Başkan adayı oldu ve tarzı kazanarak yeni görevine başladı.
Abdülkadir Aydın Sosyal Medya Hesapları
Horasan Belediyesi Telefon Numarası :04427114200
Horasan Belediyesi Fax Numarası :04427113636
Horasan Belediyesi Adresi :Kazım Karabekir Mahallesi, Yavuz Selim Cad. No:48/1, 34083 Horasan/Erzurum
Horasan Belediyesi Web sayfası :www.horasan.bel.tr
Horasan Belediyesi E-Posta Adresi :info@horasan.bel.tr
Horasan Belediyesi Sosyal Medya Hesapları :