Gömeç Belediyesi
15
1660-1700 yıllarında kurulan Gömeç civarında 4-5 köyün birleşmesiyle büyümüş ve 150 yıl ilkin meydana getirilen Balıkesir Ayvalık karayolunun ilçe içerisinden geçirilmiş olması ilçeye ekonomik üstünlük sağlamıştır.
1864 tarihindeki vilayet nizamnamesine göre yönetimsel taksimat nizamnamesi gereğince Hüdavendigar Vilayeti Karasi Sancağı Edremit kazasına bağlı Nahiye-i Emrültabat olarak adı geçmektedir.
Gömeç 6 Eylül 1922 tarihinde düşman işgalinden kurtuluşundan 1956 yılına kadar nahiye müdürlüğü ve muhtarlıkla yönetilmiştir. 1956 mart ayında belediye teşkilatı kurularak hizmete imkanları ölçüsünde devam etmiştir. 9 Mayıs 1990 tarihinde Gömeç ilçe statüsüne kavuşmuştur.
XVI. çağ başlarında Gömeç Edremit Körfezi ile Dikili Körfezini çevreleyen arazi üstünde bulunan onlarca köyden biri idi. Bu yörede idare işlevi olan ve kasaba özelliği taşıyan iki önemli yerleşim yeri bulunuyordu. Bunlar kuzeyde Edremit, güneyde de Ayazmend (Altınova) kazaları idi. Kanuni Sultan Süleyman´ın ilk yıllarında düzenlendiği anlaşılan bir defterde Gömeç´in o tarihlerde Karasi Sancağı´nın Ayazmend kazasına bağlı bir köy olarak görülmektedir.
Ne var ki çevredeki bir oldukca köy adlarında da olduğu şeklinde Gömeç´in de ikinci bir ad taşımış olduğu görülmektedir. O da “Âdil İli” dir. Sultan II. Selim (1566-1574) döneminde düzenlenmiş 981 (1573) tarihini taşıyan biri Tımar öteki Evkaf olan iki defterden Gömeç üzerine daha ayrıntılı bilgiler elde edebiliyoruz. Buna bakılırsa Âdil İli nam-ı öteki Gömeç reayesinin bir bölümü Sultan II. Selim´in vakıflarının reayesi içinde yer almaktadır. Bunların 40 raiyyeti doğrusu vergi mükellefini bulduğu anlaşılmaktadır. Bu 40 raiyyetin hane reisi yada mücerret olduğu belirtilmemiştir. Bu defterler Gömeç´te buğday, arpa ve farklı zahire üretimi yapıldığını gösteriyor. Ayrıca soğan ekiliyor, az olmakla beraber pamuk, susam ekimi ve arıcılıkta yapılıyordu. Bağcılığın da oldukca azca olmakla beraber var bulunduğunu ve köy davarcılıkla uğraşan reayenin bulunduğu vergi kayıtlarından anlaşılmaktadır. Öte yandan yörenin çok geniş ölçüde zeytinliklerle kaplı olduğu göz önüne alınırsa, zeytinle alakalı herhangi bir kayda rastlanmaması ilginçtir.
1961 yılında Gömeç’te hayata merhaba dedi..
İlkokulu Gömeç Yaya Mahallesi İlk Kurşun İlkokulu’nda, liseyi İzmir Bornova Anadolu Lisesi’nde okudu.
Yükseköğrenim için gittiği Almanya JLU Giessen’ de Fizik tahsili ve Lisansüstü tezimi tamamladıktan sonrasında hep arzu etmiş olduğu gibi Gömeç’e geri dönüp çiftçi olarak geçimini elde eden aile işini devraldı.
Üniversite yıllarında Almanya’nın mühim iki dergisinde yazı yayınladı.
25 yıldır Gömeç’te aktif olarak çiftçilik ve zeytincilik ile uğraştı.
Çeşitli Sivil Toplum Kuruluşlarında görevler almış olduğu Gömeç’te 18 yıldır Türk Hava Kurumu Şube başkanlığı ve 5 yıldır de Gömeç Zeytinciler Derneği Başkanlığını yürütmekte.
Ayrıca halen kurucularından olduğu Edremit Körfezi Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Dernekler Federasyonunun Yönetim Kurulu üyeliği yapmaktadır.
Evli ve 2 kız çocuk babasıdır.
31 Mart 2019 mahalli seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden adaylığını koyduğu Belediye Başkanlığı görevine seçildi.
Mehmet İrem Himam Sosyal Medya Hesapları
Gömeç Belediyesi Telefon Numarası : (+90)2663571053
Gömeç Belediyesi Fax Numarası :(+90)2663572651
Gömeç Belediyesi Adresi :Mithat Paşa Mahallesi, Atatürk Caddesi, 10715 Gömeç/BALIKESIR
Gömeç Belediyesi Web sayfası :https://gomec.bel.tr/
Gömeç Belediyesi E-Posta Adresi :bilgi@gomec.bel.tr
Gömeç Belediyesi Sosyal Medya Hesapları :