Divriği Belediyesi
15
Kent Makedonya, Roma-Sasani, Bizans-Arap bölgeleri arasında bir sınır alanı konumunda bulunmuştur. 9. yüzyıldaki Pavlikian (Paulicien, Ar. Baylakani, Paulusçu) hakimiyeti bu sınır alanı konumun bir göstergesidir. Kiliselere, ayinlere, ruhban sınıfına, vaazlara karşı çıkan Paulusçuların Bizans merkezi yönetimi tarafından sapkın kabul edilmesi Araplarla müttefik olmalarını kolaylaştırdı. Araplarla beraber Bizans'a karşı savaştılar. Önderleri Sergius, Abrik (Divriği) kayalıklarındaki Tephrike (Divriği) Kalesi'nde surları ve su yollarını tamir ettirmiştir. Malatya emirinden destek alabilmek için Paulusçuların bir kısmı İslamiyet'e geçti. Öte yandan, Sergius'un oğlu Karbeas'ın yönetimindeki Tephrike monarklığı, Bizans topraklarının en doğu noktasında, Arap topraklarının ise en batısında yer alan tampon bölge olarak bağımsızlığını sürdürdü. Pavlikianların Tephrike prensliğinin saldırgan mensupları, 9. yüzyılın ikinci yarısındaki akınları sırasında Ankyra (Ankara), Malegena (Eskişehir dolayları) ve hatta Efes'e kadar ilerledi. Bu mezhebi ve mensuplarını ortadan kaldırmaya kararlı olan Bizans İmparatoru Basileos, çıktığı askeri seferlerin ancak üçüncüsünde, 872 yılında, kartal yuvasını andıran Tephrike Kalesi'ni zapt edebildi; destekçi Arap kuvvetlerini de ortadan kaldırdı. Bu olay Kurdeşen mezarlığının kurulmasının başlangıcıdır. Bu yenilgi Pavlikian mezhebi ve onun mensuplarının da sonunu getirdi. Birçoğuna soykırım uygulanıp, kalanlar ise zorla Ortodoksluğa geçirilip, Trakya'ya sürüldüler. Heterodoks Türkmenlerin 13. yüzyıldaki Babaîler isyanı da daha önce Paulusçuların yaşadığı Divriği'nin içinde bulunduğu Yukarı Kızılırmak havzasında ortaya çıktı. Araştırmacılar dualizm ve semavî kurtarıcı gibi bazı ortak inanç ögelerinden hareketle bu isyanı bölgedeki geleneğin bir diğer dışavurumu olarak değerlendirir. Bölgenin Kafkasya, İran ve Arap yarımadasi arasındaki konumu ortaçağ ve öncesinde güney, doğu ve kuzeyden gelen düşünce akımlarına açık olmasını doğurmuştur.
1973 yılında Divriği’de doğdum. İlk, Orta ve Lise öğrenimimi Divriği’de tamamladım. Üniversite eğitimimi İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde yaptım. 1995 yılından beri 13 yıldır Divriği’de Veteriner Hekim olarak görev yaptım.
Dünyanın neresinde olursanız olun sizinle birlikte olma olanağını sağlayan bu sitemizde sizinle buluştuğumuz için mutluyuz.
Sizleri, gönül dolusu sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Milattan önce ikibin yılına kadar giden tarihi ve kültürel değerlere sahip olan, DİVRİĞİ ‘mizle ilgili olarak sizlere bu sayfalarda tüm bilgileri, yeni oluşumları, çalışmaları ve her türlü birikimi aktarmayı hedefliyoruz.
Sürekli gelişmenin temel koşulu olan mevcudu yeterli görmeyip daha iyi yapmayı ve iyi yapılan her şeyin daha iyisinin yapılabileceğini akıldan çıkarmamayı ilke edindik.
Sizler bu sayfalarda DİVRİĞİ ’ye ait bir çok bilgi ile buluşacak ilçemizle ilğili her şeyden haberdar olabileceksiniz, belediyemizin çalışmaları ile ilgili sayfalara ulaşabilecek ayrıca eleştirilerinizi ve önerilerinizi sunarak bizlere katkı sağlayabileceksiniz.
Unutmayın çağdaş daha güzel, gelişmiş bir DİVRİĞİ yaratmak hepimizin hedefi. Sayfamıza bir kez daha hoş geldiniz.
Saygılarımla…
HAKAN GÖK
Hakan GÖK Sosyal Medya Hesapları
Divriği Belediyesi Telefon Numarası :03464181113
Divriği Belediyesi Fax Numarası :03464181002
Divriği Belediyesi Adresi :Mercantepe Mahallesi Nuri Demirağ Caddesi No:3 DİVRİĞİ/SİVAS
Divriği Belediyesi Web sayfası :https://www.divrigi.bel.tr/
Divriği Belediyesi E-Posta Adresi :bilgi@divrigi.bel.tr
Divriği Belediyesi Sosyal Medya Hesapları :