Çeşme Belediyesi
15
14.yy Başlarında Aydınoğullarının sürüklediği akın kısa zamanda etkili olup Çeşme Limanı bir deniz üssü durumuna getirilmiştir. Yörenin daha sonra İzmir Beyi Umur Bey’in yönetimine geçmesi Cenevizlileri tamamen yörenin ticaretten dışlamak istemeyen Umur Bey ticaretin kendi kontrolünde olması için onları kendi hâkimiyetinde kabul ettiği Sakız Adası’na göndermişti. Orada kalacak Cenevizlilerle ticari ilişkiler, kendi tabii şartları içinde yapılacaktı. 1330'da Cenevizliler ‘in Sakız adasına yerleşmeleriyle konumu buraya en uygun olan Çeşme limanı bir kez daha önem kazanmış, böylece Cenevizliler ile ticaret doğal koşullarda sürdürülmüştür. İlk kez 1. Beyazıt (yıldırım) tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. Fakat Ankara Savaşı'ndan sonra (1402), Timur tarafından yeniden Aydınoğulları'na verilir. 17.yy sonlarından itibaren Batı Anadolu ürünlerinin satıldığı küçük bir ticaret merkezi olan İzmir'in bir anda ticari üstünlüğü ele geçirmesiyle, Çeşme Limanı, İzmir Limanı'nın yanında giderek gerilemiş ve önemini yitirmiştir.
Yüzyıllarca Eyalet sistemiyle idare edilmiş olan Osmanlı Devleti'nde, 8 Kasım 1864'te Sultan Abdülaziz döneminde köklü değişiklikler yapılmış ve çıkarılan kanunlarla bu değişiklikler uygulanmaya başlamıştır. Buna göre Aydın ilinin İzmir sancağına bağlı bir kazası olan Çeşme, Kaymakamlık olmuştur. Diğer birçok Batı Anadolu liman şehrinde olduğu gibi Çeşme de, Rum nüfusu, Türk nüfusundan fazlaydı. Rumlar burada bağcılığı ve şarapçılığı geliştirmişler, çekirdeksiz siyah üzüm başta olmak üzere buğday ve diğer hububat ziraatı da yapmışlardır. Anason ve kök boya üretimi başlamıştır. Kurtuluş Savaşı’nda özellikle 9.Eylül.1922’ de İzmir’in, 16 Eylül 1922’ de, Çeşme’nin Yunan işgalinden kurtuluşu ile Rum nüfusu Yunanistan’a gitmiştir. 24 Temmuz 1923’te Lozan Antlaşması ile nüfus mübadelesi yapılmıştır.
Ben, Lâl Denizli. 1992 yılında dünyaya geldim. Küçük yaşlardan itibaren farklı diller ve kültürlerle iç içe büyüdüm. İleri düzeyde İngilizce ve Fransızca konuşuyorum. Bunun yanında İspanyolcaya da hakimim.
Eğitim hayatım boyunca uluslararası ve tanınmış okullarda öğrenim gördüm. Lycee Français Pierre Loti d’İstanbul ve LYCÉE L’Ermitage Paris okullarından mezun oldum. Siyaset, hukuk ve uluslararası ilişkiler alanlarında eğitim aldım, bu alandaki bilgi birikimimi her geçen gün daha da geliştirdim.
Sosyal sorumluluklarımı da her zaman ön planda tuttum. Van Depremi’nde Akut Saha Gönüllüsü olarak, Diyarbakır’da Doğu/Batı Çocuklarının Yaşamsal Gözlem Raportörü olarak ve UNHCR’nin göçmen ve mülteci sınır kampında gözlemci olarak aktif rol aldım. 2023 yılında gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminde ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hatay Afet Koordinasyon Merkezi Saha ve Dağıtım Sorumlusu olarak, Hatay’da 1 ay boyunca görev aldım.
Siyaseti her zaman hayatımın önemli bir yerinde tuttum ve Cumhuriyet Halk Partisi çatısı altında çeşitli görevler üstlendim. 2023 yılında, Türkiye Geneli İstanbul Cumhurbaşkanlığı Saha Koordinatörü olarak atanarak önemli bir sorumluluk aldım.
İş hayatında da girişimci ruhumu ortaya koydum. Dela Events adlı organizasyon ve PR şirketinin kurucu ortağı oldum ve medya alanında deneyim kazanmak için CNN Türk Haber Departmanı’nda staj yaptım.
Son olarak, 31 Mart Türkiye Yerel Seçimleri’nde Cumhuriyet Halk Partisi Çeşme Belediye Başkanı adayı olarak önemli bir görev üstlendim. Bu görevin bilinci ve sorumluluğu ile Çeşme’yi daha ileri taşıma konusunda kararlılıkla ilerliyorum.
Lâl DENİZLİ Sosyal Medya Hesapları
Çeşme Belediyesi Telefon Numarası :02327500750
Çeşme Belediyesi Fax Numarası :02327120422
Çeşme Belediyesi Adresi :İsmet İnönü Mahallesi 2001 Sok. No: 2 Çeşme/İZMİR
Çeşme Belediyesi Web sayfası :https://www.cesme.bel.tr/
Çeşme Belediyesi E-Posta Adresi :info@cesme.bel.tr
Çeşme Belediyesi Sosyal Medya Hesapları :