Yükleniyor
 
Çemişgezek Belediyesi 7418 kişilik nüfusa sahiptir. Belediye başkanlığı görevini AK PARTİ bünyesinde olan Metin Levent Yıldız yapmaktadır. Çemişgezek Belediyesi ile ilgili tüm talep ve şikayetlerinizi bu sayfa üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Çemişgezek Belediyesi 04286112132 numarasını kullanmaktadır.
Çemişgezek Belediyesi

Çemişgezek Belediyesi

Toplam Talep
0
Çözülen Talep
0
Teşekkür
0
Belediye Başkanı : Metin Levent Yıldız (AK PARTİ)

15

Talebin mi var ? Çemişgezek Belediyesi Hakkında Talep Oluştur
"Çemişgezek Belediyesi" İçin Talep Oluştur
İletişim BilgileriÇemişgezek Belediyesi İletişim Bilgileri
Telefon : 04286112132
Fax : 04286112808
Web sitesi : https://cemisgezek.bel.tr/
Mail adresi : info@cemisgezek.bel.tr
Sosyal Medya :
Çemişgezek Belediyesi İçin Ara

Sırala

Tür

Benzer Belediyeler

  • Çemişgezek Belediyesi Hakkında ? Çemişgezek Belediyesi nüfusu 7418 kişidir. Belediye başkanlığını AK PARTİ bünyesinde olan Metin Levent Yıldız yapmaktadır.

    Doğu Anadolu Bölgesinde, Tunceli iline bağlı ilçe olan Çemişgezek, doğuda Hozat ve Pertek, güney ve güney batıda Elazığ, batıda ve kuzeyde de Erzincan vilayetleriyle çevrilidir. İlçe toprakları çok dağlık ve engebeli bir alanda yer alır. İlçenin kuzey kesimini engebelendiren Yılan (Kırklar) Dağı (2.950 m) en mühim yükseltidir.

    Çemişgezek toprakları, güneydeki Keban Baraj Gölüne doğru gidildikçe alçalır. Bu suni gölün bir bölümü ilçe sınırları arasında kalır. Eskiden Karasu ve Murat ırmaklarına katılan akarsular günümüzde bu baraj gölüne dökülür. 1930'ların sonucunda Çemişgezek'i Elazığ'a bağlayan yolun inşaası bir seviyede hareketlilik oluşturduysa da, durağan ve kapalı yapı bugün de tam anlamıyla kırılamamıştır. Ekonomik imkanların yetersizliği, halkın büyük merkezlere göç etmesine kısmen sebep olmuştur. Kuzey rüzgarlarını engelleyen kuzeydeki dağ sıraları ve gölün etkisiyle iklim de ilin diğeri kesimlerine göre daha yumuşaktır. Ovada başta arpa, buğday olmak suretiyle tahıl ve soğan yetiştirilir. Vadi tabanında meyve ve sebzecilik yapılır. Ceviz ve fıstık üretimi önemlidir. Halı dokumacılığının yanı sıra kilim dokumacılığı yapılır.

    Tunceli'ye uzaklığı 98 km, Elazığ'a uzaklığı 60 km' dir. Yüzölçümü 877 km² 'dir.

    Çemişgezek'in malum zamanı M.Ö. 4000'li yıllara kadar gitmektedir. Bu mevzuda 1968-1970 yılları içinde Keban Baraj Gölü etrafında inceleme icra eden H. Zübeyir Koşay, Çemişgezek'in Milattan ilkin 4000-3000 yıllannda da bugünküne benzer bir yerleşim alanı olduğunu belirtmektedir.

    Çemişgezek ve çevresine ilk çağ süresince Hurriler, Mitanniler, Hititler, Urartular, Medler, Persler, Selevkoslar, Büyük Roma imparatorluğu ve Sasaniler hakim olmuşlardır.

    Medler ile Asurluların uzun vakit devam eden mücadelelerinden sonra, Persler, Med hakimiyetine son verirler. Perslerin Doğu Anadolu'daki hakimiyetleri Pers Kralı Dara'dan itibaren başar. Kral Dara M.Ö. 519 senesinde Anadolu seferine menfaat ve Tunceli yöresini Pers hakimiyetine dahil eder. Böylece Çemişgezek ve çevresi de Pers hakimiyetine girer.

    Perslerin Çemişgezek ve çevresindeki hakimiyeti, Makedonya Kralı Büyük İskender’in Pers İmparatorluğuna son vermesine kadar devam etmiştir.

    Büyük Roma imparatorluğunun Çemişgezek’teki egemenliği de M.S. 396 yılına kadar süre gelmiştir. Bu tarihte Roma imparatorluğu, Doğu ve Batı diye 2'ye ayrılınca Çemişgezek ve çevresi Doğu Roma imparatorluğunun egemenliği dibine girmiştir.

    M.S. 750 senesinde İslam Aleminin liderliğini ele alan Abbasiler, Tunceli ve çevresini 9. Yüzyılda İslam Devleti’nin sınırlarına dahil etmişlerdir.

    Büyük Selçuklu Devleti’nin komutanları, Kafkasya’da Gürcü, Ermeni ve Hıristiyanlarla yüz yüze geldiklerinde, bölgedeki Bizans hakimiyetini kırarak ilkin Aras Vadisini takiben de Kuzey Doğu Anadolu’ya sarktılar. Kars, Ağrı ve Erzurum yöreleri hızla fethedildi. Malazgirt'ten önce Yukarı Fırat Havzasına ulaşan Türkler, zaferden sonra Doğu Anadolu’da fetihlerde üstün başarıları olan komutanlara “İkta” olarak verilen bölgelerde saltanata bağlı beylikler kurdular. Bunların ilki Ebul Kasım Saltuk’a ikta olunan “Saltuklu Beyliği”dir. Erzurum ve çevresini içerisine alan ve uzun seneler Çemişgezek’te de hükümran olan bu beyliğin kurucusu Emir 2. Saltuk, Selçuklu soyundan gelen bir kahramandır. Daha önceleri, Selçukluların ilk kurum yıllarında Maveraünnehir, Gazne ve Horasan’ın fetihlerinde üstün başarısı temayüz eden bir kahramanın soyundan gelen Emir 2. Saltuk, Ani ve Kars dolayları ile Büyük Sultan Alparslan’ın takdir ve teveccühünü kazanarak kendisine ikta olarak verilen bu bölgede ilk Türk Beyliğini kurmuştur.

    Hıdıroz Köyünde Şeyh Hüsamettin Mezarlığı

    1072-1202 yılları arasında Erzurum merkez olarak kurulan bu beylik tüm Yukarı Fırat Havzasında yargı süre gelmiş ve bölgenin Türkleşmesinde en faal amillerden biri olmuştur. Murat Nehrine kadar tüm Çemişgezek havalisini de kapsayan Saltuklu Beyliği Anadolu’da kurulan Selçuklu Beyliklerinin ilki olması dolayısıyla Anadolu tarihinde çok mühim bir yer tutar. 

    Saltuklu Beyliğinin Anadolu Selçuklu Sultanı 2. Süleyman Şah tarafından ilhakından sonra, son Saltuklu hükümdarı Nasreddin Muhammed’in oğlu Melikşah, Çemişgezek’e çekilerek burayı beylik merkezi haline getirmiştir. Bu beylik 32 kale ve 16 nahiyeden ibaret idi.

    Osmanlı süreci

    Çemişgezek beyliği, Kanuni Sultan Süleyman zamanına kadar mevcudiyetini sürdürmüşken, bu dönemde Çemişgezek Beyi Pir Hüseyin Beyin ölümü üzerine evlatları içinde başlamış olan savaşım sonrası beylik iki sancak ve 14 zeamete ayrılmıştır.

    1518 senesinde Yavuz Sultan Selim zamanında o döneme kadar sancak olarak idare edilen Çemişgezek, liva haline getirilerek Diyarbakır eyaletine bağlanır. Bu yıllarda Çemişgezek kanunnamesi yayınlanarak buranın gelir, masraf, ekonomi ve idare sistemi karara bağlanır.

    1568 yılında yapılan yeni bir düzenleme ile Çemişgezek sancağı Diyâr-ı Bekr Beylerbeyliğinden alınarak Erzurum Beylerbeyliğine bağlanır. Bu tarihlerde sancak merkezi Çemişgezek’e 9 nahiyenin bağlı olduğu anlaşılmaktadır:

  • Metin Levent Yıldız Kimdir ?

    1970 Çemişgezek doğumluyum.Evli ve bir çocuk babasıyım.Lise mezunuyum.Vatani görevimi yaptıktan sonrasında 2004 yılına kadar ticaretle uğraştım.Ticari faaliyetlerim arasında; LPG Sektörü,Medya-Radyoculuk,Kitap-Kirtasiye alanlarında faaliyet gösterdim.Siyasete resmi olarak başladığım tarih 2001 yılında kuruluşu gerçekleşen Adalet ve Kalkınma Partisidir.Aynı tarihte Çemişgezek Ak Parti İlçe teşkilatının kurucu üyelerinden birisi oldum.

    2004-2014 yılları içinde 34 yaşında iken Çemişgezek Ak Parti Belediye başkanlığına seçildim.2014 senesinde kendi isteğim ile Belediye başkanlığına aday olmadım.

    1 Kasım 2015 Genel seçimlerinde Tunceli İlinden Ak Parti 1.Sıra  Milletvekili talibi olarak seçimlere girdim. 2014-2019 yılları arasında Ankara'da yaşamımı sürdürdüm.Ankara Büyükşehir Belediyesinde Belplas Şirketinde Yönetim kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yaptım. Aynı zamanda  Ankara Yenimahalle İlçe teşkilatında çeşitli birimlerde  2018 yılı sonuna kadar görev yaptım.

    Kader bize tekrar 2019 yılının 31 Mart yerel seçimlerinde Ak Parti Belediye başkan talibi olmayı gösterdi 

    31 Mart mahalli seçimlerinde Çemişgezek'li hemşehrilerimizin taktiriyle oyların %53,97 tepsi alarak  belediye Başkanı seçildik

    Metin Levent Yıldız Sosyal Medya Hesapları

  • Çemişgezek Belediyesi İletişim ?

    Çemişgezek Belediyesi Telefon Numarası :04286112132

    Çemişgezek Belediyesi Fax Numarası :04286112808

    Çemişgezek Belediyesi Adresi :Tepebaşı Mah. Bademli Sokak No: 9 62600 Çemişgezek / Tunceli

    Çemişgezek Belediyesi Web sayfası :https://cemisgezek.bel.tr/

    Çemişgezek Belediyesi E-Posta Adresi :info@cemisgezek.bel.tr

    Çemişgezek Belediyesi Sosyal Medya Hesapları :