Bandırma Belediyesi
15
Bandırma'nın ilk kuruluş tarihi kati olarak bilinmemektedir. Çeşitli incelemelerden, Bandırma'nın M.Ö. 8 ve 9. Yüzyıllar arasında, Kapıdağ yarımadasındaki Kyzikos şehri ile hem de kurulmuş olabileceği sonucuna varılmıştır.
Bir balıkçı köyü olan ve Kyzikos şehir devletinin limanı olarak da kullanılan Bandırma, o yıllarda "Güvenilir Liman" anlamına gelen PANORMOS olarak anılıyordu. Çeşitli zamanlarda Frigler, Mysialılar, Traklar ve Perslerin egemenliğinde kalan Bandırma bölgesi, M.Ö. 334 yılında Makedonya kralı Büyük İskender tarafınca fethedilmiş, daha sonraki yıllarda ise Roma ve Bizanslıların eline geçmiştir.
Bandırma'ya Türklerin ilk gelişi ise, Anadolu'da ilk Türk Devletini kuran Kutulmuşoğlu Süleymanbey'in 1076 yılında Kyzikos'la birlikte Aydıncık ve Bandırma'yı fethetmesiyle gerçekleşmiştir. 1106 senesinde Selçuklu Sultanı 1. Kılıçarslan'ın vefatı sonrası bölge yine Bizans egemenliğine geçmiştir.
Bandırma 13. Yüzyılın başlarında Karesi Beyliği'nin himayesi altına girmiş, 1336 senesinde Orhan Gazi zamanında Osmanlıların eline geçmiştir.
Bandırma 1530 senesinde Anadolu Vilayeti Hüdavendigar Sancağı Aydıncık (Edincik) kazasına bağlı bir köydü. Yerleşim yeri olarak şu an bulunduğu yerin şimal-doğusunda ve ortalama 2 km uzaklıkta bugün Livatya ve Ağıldere olarak anılan bölgede bulunuyordu. Kentin bugünkü yeri ise iskele (liman) olarak kullanılıyordu.
Onbirinci Osmanlı padişahı 2.Selim zamanında, Divan-ı Hümayun’da alınan kararların uygulanması yada alakalı bölgelere ulaştırılmasından görevli Dergah-ı Ali Çavuşlarından Haydar Çavuş’un iskelenin bulunduğu alana yaptırdığı vakıf eserleri, Bandırma’nın bugünkü kent yerleşiminin temelini oluşturmuştur.
Vakfa ilişik bahçe içerisinde şadırvanlı bir cami, çeşme, yanında bir hamam, beş ev, on beş dükkan ve ayrıca tekrar cami yanında biri arsa içinde öteki ise arsa dışındaki iki evden oluşan karmaşa köye değil, denizin derhal kenarına ve çalışır vaziyetteki limana yapılmıştır. Burası, limanda çalışanların veya burasıyla alakalı işi olan az sayıda adamın oturmuş olduğu yerdir.
Bugünkü Bandırma’nın ilk yapıları olan Haydar Çavuş’un deniz kenarında yaptırdığı eserler, burada yeni bir yerleşim alanı kurulmasına öncülük etmiştir. Özellikle burada bulunan dükkanlar sebebiyle artan canlılık, köyün yerleşiminin yukarıdan düzlüğe inmesini elde etmiştir. Böylece bir balıkçı köyü olan Bandırma, deniz kenarında daha çağdaş dini, sosyal, ticaret ve tahsil kurumlarıyla, ekonomik ve coğrafi olarak daha da gelişmeye müsait bir yerleşim yerine dönüşmüştür.
Vakfın kurulduğu tarihten 68 sene sonra, 1659’da buraya gelen Evliya Çelebi’nin Bandırma’dan; “dört cami ile on üç mescidi olan, ancak büyük medreseleri bulunmayan, binaların tüm bunlar kiremitli ve süslü olan, pek çok hanı ve buralarda da sanatkarları çalışan ve yine Rum denizinde 700.000 akçe iltizamlık büyük bir tecim iskelesi bulunan güzel bir kent” olarak bahsetmesi buranın kısa müddette ne kadar geliştiğini göstermektedir.
16. Yüzyılın 2. Yarısında Galata Kazası Kapıdağ Nahiyesine bağlıdır.
Bandırma, 1830 senesinde Erdek ilçesi Kapıdağ Bucağına bağlanmış, Tanzimat’ın ilanından sonrasında meydana gelen idari yapılanma ile Erdek ilçesine bağlı bir nahiye olmuştur. 1856 senesinde Bandırma’ya vapur işletilmeye başlanmıştır.
1874 senesinde büyük bir yangın geçiren Bandırma'nın tamamına yakını bu yangında harap olmuştur. Yangın sonrası Bandırma kısa zamanda yine onarılmış, Haydarçavuş Camii de on bir yılda kagir olarak yeniden yapılmıştır.
1876-1878 Osmanlı-Rus savaşı nihayetinde, Kırım ve Romanya'dan göç eden Tatarların Bandırma'ya yerleştirilmesi şehirde bir canlanmaya ve nüfusun artmasına neden olmuştur. Bu gelişmeler sonrası Bandırma, 1877 senesinde Hüdavendigar Vilayeti Karesi Sancağı'na (Balıkesir) bağlı bir kaza (ilçe merkezi) haline getirilmiş sonrasında Belediye teşkilatı kurulmuştur. 1879 yılı salnamesinde Belediyenin yeni seçilmekte olduğu belirtilmektedir.
O yıllarda Ege Bölgesini İstanbul’a bağlayan tek liman durumundaki Bandırma’ya 1882 senesinde yeni bir rıhtım ve iskele yapımına başlanmış ve 1902 senesinde tamamlanmıştır. 1898 yılı salnamesinde İstanbul’dan her gün Bandırma’ya tüccar gemilerinin geldiği belirtilmektedir.
1980 Bandırma doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Bandırmada tamamladı. 2004 yılında, Doğu Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Kurduğu Tosun Avukatlık Bürosunda 14 senedir avukatlık yapıyor. Aynı zamanda aile firması olan Tosunlar İnşaat Mermer ve Taş Ocakları San. Ve Tic. Ltd. Şti’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi. Cumhuriyet Halk Partisinin her kademesinde görev alıp çalışmalarda bulunmuş oldu. CHP’de 2011’den bu yana il ve ilçe delegelikleri rolü üstlendi. Bunun yanı sıra, Bandırma’daki birçok sivil toplum örgütlerinde aktif olarak üyeliği var. 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisinden seçilerek Bandırma Belediye Başkanı oldu.
Tolga Tosun evlidir.
Tolga TOSUN Sosyal Medya Hesapları
Bandırma Belediyesi Telefon Numarası :4447105
Bandırma Belediyesi Fax Numarası :02667111144
Bandırma Belediyesi Adresi :17 Eylül Mh., Atatürk Cd., No: 88, Bandırma / Balıkesir
Bandırma Belediyesi Web sayfası :https://www.bandirma.bel.tr/
Bandırma Belediyesi E-Posta Adresi :halk.masasi@bandirma.bel.tr
Bandırma Belediyesi Sosyal Medya Hesapları :